5 мита за брака

Встъпването в брак става все по-трудна крачка за много хора. Непрестанно чуваме какви ли не "истини" и "доказателства", че бракът е излишен акт, който само разваля отношенията на хората или "един подпис нищо не означава"

А какво ще кажете за прословутата мъдрост "Човек дори и добре да живее, се жени"?

Неотдавна срещнах възрастна жена, която ме уверяваше, че колкото и да се обичам с един мъже не трябва да се женя, защото така започват проблемите. Тя твърдеше, че мъжете показват какви са всъщност чак след като се оженят. Даваше ми за пример проваления брак на дъщеря си и изстиналите отношения с мъжа й. "Те се правят на много мили и добри, но като те вземат, показват какви са..."

Далеч от нейната възраст и проблеми, старателно разучих темата и се уверих, че  както за много други неща, така и за брака има митове и поверия, които подвеждат младите хора и те тръгват предубедени към тази крачка.

Ето 5 от тях:
Страстта между партньорите отшумява. Нормална физиологична промяна е след десет години да не сме така ненаситни с партньора си, както през първите месеци. Тялото и психиката ни не биха издържали, ако винаги сме на гребена на вълната. С брак или без, емоциите с времето утихват, но това не означава, че изчезват. Въпрос на желание е да задържите пламъка помежду си, разнообразявайки сексуалния си живот непрестанно. Имам познати, които на почти 60 години все още водят полов живот. И то помежду си.

Мъжът и жената се занемаряват. Това е въпрос на личен избор. Твърденията, че жената се отпуска, а мъжът оформя шкембе са верни за много хора. Но това няма нищо общо с брака и съвместното съжителство. Спортните салони и здравословното хранене не са забранени за семейните двойки и не бива да си обясняваме западналия външен вид на някои от тях с факта, че са сключили брак.

Появата на децата убива романтиката. Временно това се случва. Когато жената по цял ден се занимава с памперси и пюрета, а мъжът се претрепва от работа, партньорите приличат повече на съюзници по оцеляване отколкото на влюбена двойка. За година-две обаче всичко се нормализира и стресът отшумява. Колкото по-голямо става детето, толкова родителите могат да си отделят повече време един на друг. А общото детенце може само още повече да ги сплоти.

Мъжът рано или късно започва да кръшка. Тази мисъл измъчва много жени, независимо дали половинката им е дала повод. Темата за изневерите е дълга, но истината е, че мъжът изневерява на жената, която му позволява или поне, която го подтиква, дори и подсъзнателно. Същото важи и за нас жените. Бракът може да бъде по-скоро спирачка, отколкото предпоставка за изневярата.

Омъжена жена е равно на домакиня. Това става все по-невярно твърдение с времето, тъй като съвременната жена определено пренебрегва кухнята за сметка на офиса. Естествено, че трябва да се пере, готви и чисти в един дом, но това не е задължение на жената и забранена зона за мъжа. От вас зависи да покажете на партньора си още от самото начало на брака, че вие далеч няма да сте съпруга-прислужница и трябва да си поделяте домакинската работа.

И следващия път, когато започнат да ви говорят против брака, просто не обръщайте внимание. Бракът не е лошо нещо. Ние сме тези, които го превръщаме в такова, когато оставим инерцията и рутината да ни повлекат. Когато решите да се жените, не бъдете предубедени и не разваляйте радостта си с излишни размисли. По-добре да сте сбъркали, отколкото никога да не сте опитали.